搜索

Copyright © 2018 恒南书院版权所有 沪ICP备13025886号 网站建设:中企动力 上海    法律声明

地址:上海市闵行区恒南路1288号

 

关于书院

>
>
设计建造
 
斯米克(恒南书院)综合大楼建築及室内设计介绍
 
郑克耐(Kenneth Grant Jenkins)
 
(赵峙宇校译)
 
    今天非常荣幸能夠介绍位于浦江“斯米克”(恒南书院)综合大楼的建筑及室內设计理念。
 
    斯米克(恒南书院)综合项目是由主楼、及东翼与西翼两側辅楼所组成。
 
    它的整体建筑和室内设计风格不仅在延续了苏州太湖大学堂精髓的基础上还能融入作为一座城市中大学所需要的专业校园设计,同时也考虑结合周围环境、包容不同功能区域、以及合理的体现一些有着显著不同的建筑风格的完美的演绎。
 
一、地块规划和总体布局
 
    综合大楼由主楼与两侧较低的辅楼组成,构成了一个U型的中央庭园。
 
    主体坐北朝南,俯瞰是一片开阔的绿地,而且东侧与南侧都有河流经过。主要进口在西南角,由警卫室主控进入中庭的訪客车辆与行人。
 
    坐落于东翼辅楼 (东楼) 的钟楼高于其他较低的建筑,可以引领访客进入中央庭园。 
 
    東楼內側连接着主回廊,外側有树木、植物圍绕著一个四方形的中央草坪。
 
    这种类似大学校园的空间是整体设计的主要亮点。
 
    这种建筑风格不仅反映了欧美大学的学术传统、而且还可以从许多著名的学术机构找到类似的建筑风格。
 
    特别值得一提的是:太湖大学堂与这里的中央四方形庭园设计主要是受到1817年美国Charlottesville(夏洛兹维尔)的弗吉尼亚大学中托马斯 杰斐逊草坪的设计的影响。
 
    托马斯 杰斐逊校园(就是起草独立宣言及美国第三任总统杰斐逊)的主要设计概念:主楼矗立在宽阔草坪与树林的首位,在草坪的两侧建造一系列體積稍小的辅楼和有遮盖的走廊环绕著整个开阔的空间。
 
    坐落于草坪正前方的主楼是杰斐逊图书馆,它的设计受罗马万神庙的深深影响。图书馆在一个圆形镶嵌的顶下、阳光自然射入(如同万神庙的中央被神像睁开眼睛的光芒所照亮),馆内收藏了许多珍贵的书籍并象征着这里是整個大学的学习重心。
 
    走廊則连接着不同建筑风格、有微妙设计区别的周圍较低建筑物。
 
    从建筑上来说,它有点像是一个邀請有成就的賓客參加的美好晚餐派对:每位宾客都很优雅、但都有着不同而独到的特色;或者是像一个家庭:每位成员拥有各自不同的性格、但是又都有著家庭成员的共同点。
 
    這就是庙港太湖大学堂的主要设计灵感,类似的概念也應用在斯米克的建筑中,雖然它坐落于一個比較擁擠的城市里。有别于庙港,它的影响更倾向于苏州园林与欧亚建筑的结合,它的设计结合了简约的西方经典建筑比例、亚洲屋顶建筑形式以及传统苏州建筑中的白、灰、黑、紅的色系建筑的屋顶瓦片是以香港政府大楼的屋顶瓦片为模板,同样的瓦片也运用在了斯米克的建筑中。
 
    在庙港,3幢主要建筑围绕着一个长方形的中央庭园,连接着一条苏州园林特色的走廊。
 
    如同苏州园林那样,它的走廊设计是有不少变化:有些部分的屋顶仅由柱子支撑着,但是有些地方的走廊则是一边有带窗户或窗孔的实体墙面、而另外一边则是由柱子组成。
 
    造型的不同是为了使人们在行進中更加专注于不同的空间与景观,而且在长廊中激发出趣味与变化。在恒南书院这里,虽然延续太湖大学堂的设计模式,但是我们去掉了3幢楼之间的分割空间,而采用具有西方经典比例与简化风格的高耸走廊将它们连接在一起。
 
二、主楼的主要空间介绍
 
1.大堂区域 — 包括接待区、茶水吧、会议室及教室等功能区;
 
⑴大堂为挑高三层的空间,整体设计为中西结合式风格 (所谓的欧亚风)。高耸的拱廊延续着外围回廊的设计风格,使得内外空间自然连接。在延续回廊整体设计的同时,设计师还特别处理墙面、地面拼花及天花铁艺等细节,不仅完善表达更美化了大堂区,更加强了大堂作为一楼空间中最重要的地位;
 
⑵茶水吧设计融合到整个大堂空间中、墙面反映出回廊中的斯米克瓷砖和不锈钢设计主题、一个悬空的天花板面,将不同的空间作出调解与区分;座位上方的天花板布置射灯,避免过多的灯光照射,并且希望营造出整体休闲轻松的环境;
 
⑶会议室及教室主要是以功能为主:设计简洁、自然明亮的光线从一楼天窗引入;
 
⑷二层公共区域的走廊采用完全开放的设计,站在二楼可以看见整个大堂的空间,而且石拱门还将1层和2层结合为一体,铁艺栏杆也延续了楼梯间的设计风格。
 
(5)主楼的楼梯是受西方传统建筑中楼梯样式所启发(主要是法国式),每一层台阶都优雅而宽大以方便上下楼。这种设计鼓励人们多走楼梯而不搭乘电梯,从而更有利于健康与环保(少使用电梯还可以节约用电)。楼梯中央是开放的,不仅创造明亮而通风的环境,而且在视觉上连接着主楼的所有主要楼层。
 
2.六层保留为南老师的工作及居住区域,主要风格延续苏州太湖大学堂的中西式设计,色彩丰富的胡桃木镶板及房门烘托出整个空间的大气与稳重氛围,而且营造出宁静舒适的工作环境。
 
3.六层的接待区会使人想起太湖大学堂和斯米克东楼2层的禅堂穹顶。
 
4.接待区外是图书馆和一个很大的会议室。图书馆有桌椅以供阅读与学习。
 
5.居住区、南老师的私人接待室和个人书房分别在坐落在六层的东面,而办公室都是在西面。
 
三、西翼辅楼的主要空间介绍
 
1. 一层员工餐厅设计为现代风格。 厚实而高耸的深褐色系胡桃木连续门拱,将交替的网型柱子变成一面连续的有镂空的墙,这与庙港的墙有着异曲同工之妙,这面墙也区隔了就餐区域,形成舒适愉快的就餐环境。墙面上的水纹和晚餐盘造形的斯米克瓷砖用图像来区分就餐的重点区域。
 
2. 二层主要是由酒店式的客房所组成,客房设计以舒适及功能完善为前提,深褐色的胡桃木与同色系的浅色瓷砖的搭配,营造出温馨舒适的休息环境。套房墙面木饰面的运用,不仅表现设计感也同时也提升了空间的品质感。
 
3.  三层主要作为客房使用的空间。此层室内设计不同于其他区域的设计风格, 主要以现代古典风格为主。多数房间都尽量保留了挑高的空间,使得宽敞明亮的拱门将客房与花园相接,增加了两个空间的节奏感,也体现了空间的互动。设计师不仅在空间上把握住了整体设计,对每个不同的功能分区也进行了很多细节的研究和设计,完全体现了大中有小,小中见大的境界。
 
四、东翼辅楼的主要空间介绍
 
1.一层多功能厅设计风格同苏州太湖大学堂多功能厅一脉相承,并使用回廊将整体环境融合在一起。 室内的主要色彩是由深褐色的胡桃木及黑白色的地砖所组成。因为是多功能厅,为达到良好的音响传播效果,设计师特意将天花设计成手帕型的弧线造型。
 

2.通往二层禅堂的大楼梯间也是设计的重中之重 - 宽广的阶梯、传统的左右对称造型,天窗不仅可以看到前方的河流、还有充足的自然光投射进来。楼梯的扶手墙面使用仿石材的马来漆装饰,搭配着古铜色的扶手栏杆,营造出一种只能在五星级酒店或重要公共建筑才能见到的安静而幽美的氛围。

 

3.二~三层的禅堂设计大致与苏州太湖大学堂的禅堂设计是一样的,大量使用色采丰富的胡桃木。讲台区域贯通两层,整体呈现圆拱造型,搭配外围可移动的拱门,成为整个空间的注目焦点。椭圆天花板造型及顶面仿太阳光的设计,意在营造出神圣宁静的氛围,也增强了禅堂的立体感。设计灵感来自于典型的古代设计,例如罗马的万神庙、许多文艺复兴时期的教堂、弗吉尼亚大学的托马斯 杰斐逊图书馆。除了西方建筑的启发,中国传统天圆地方概念也表现在椭圆型的圆顶以及方形的地板。 多功能厅有功能齐全的灯光及音响设备,可以用作会议报告或录音、录影之能。禅堂周围的走廊和太湖大学堂的禅堂一样有不同的修禅功用,例如走禅。
 
五、回廊
 
    回廊是连接主楼、东楼、西楼和入口门廊的主要通道,也同时画出中央四方形庭园的界限。
 
    它的设计模板是比照花园空间的大小、并参考1419年意大利佛罗伦萨Innocents的Filippo Brunelleschi医院中文艺复兴式建筑的拱门。
 
    在佛罗伦萨,连绵高大的拱门在三侧形成了一条有遮盖物的走道,也同时规划出一个主要的中央广场。整体设计中,挑高的空间使用了经典比例的拱门和欧式风格的穹顶,使整个回廊空间产生连续的视觉效果,特别设计的地板拼花更加强了整个空间的古典感觉。
 
 
CIMIC Complex Architectural and Interior Design Introduction
by
Kenneth Grant Jenkins (郑克耐)
 
I’m honored to participate and introduce the architectural and interior design concept of the entire complex at such an important occasion. 
 
The Heng Nan Shu Yuan Complex buildings are divided into the main building, which is flanked by two ancillary buildings the East Wing and the West Wing. 
 
The overall architectural and interior design style continues key essential elements of the Suzhou Taihu Great Learning Center, while compressing the concept as required for a city campus as well as making several changes in various functional areas as is appropriate for the circumstances, as well as some notable stylist differences.
 
I.Site Planning and Overall Organization.
The Complex is composed of a main building, with two lower flanking side buildings forming a U-shaped central courtyard. 
 
Complex faces south and overlooks a public green space and rivers which edge the site on the south and east sides. 
The main entrance is from the south-west corner where the main gate house controls access to the center for both (non-service) vehicles and pedestrians. 
 
The clock tower on the east wing ancillary building (Dong Lou) rises higher than the other lower buildings and welcomes visitors into the main courtyard.
 
It is edged by the main Loggia and is bordered by trees, plants and surrounds a central green lawn quadrangle area. 
This academic campus like space is the central planning feature of the design. 
 
It reflects the academic traditions of European and American Universities as may be found at many famous collegiate institutions.
 
In particular at both the Tai Hu Grand Learning Center and here the principal influences on the design of the main central quadrangle come from Thomas Jefferson’s Lawn at the University of Virginia, Charlottesville begun in 1817
The main concept of Thomas Jefferson’s campus (yes, the same Jefferson who was the author of the Declaration of Independence, and 3rd President of the United States) was to have a main building at the center and head of an expansive lawn with grass and trees and a series of smaller flanking buildings on both sides of the lawn connected with a covered walkway abutting the open space. 
 
The main building sitting at the head of the lawn was Jefferson’s Library which was strongly influenced by the Pantheon in Rome. Under a circular coffered dome, crowned by a skylight (just as the Pantheon was lit centrally from an open oculus) was the university library which contained some treasured books and symbolized the center of learning for the university.
 
The walkway connected lower buildings of varying character and subtle design differences. Architecturally, it was something like a good dinner party where the guests were all accomplished, yet different and unique or like a family where the individuals each have their own unique characteristics while sharing a certain family resemblance….
 
This is the main planning inspiration for the Tai Hu Great Learning Center in Miao Gang and a similar concept is used here at CIMIC albeit on a more compacted city site. At Miao Gang, the influences are more Suzhou Gardens combined with Eurasian buildings; buildings designed with simplified Western classical proportions combined with Asian roof forms and traditional Suzhou inspired white, grey, black and red color scheme. 
 
The building’s roof tiles are modeled on the roof tiles of the Hong Kong Government House, with the same tiles used here at Heng Nan Shu Yuan.
 
In Miao Gang, the 3 Main buildings surround a rectangular central courtyard and are connected with a Suzhou Garden inspired walkway. 
 
Just as in the Suzhou Gardens, the walkways are quite varied with some portions of the walkway having only a roof supported by columns, where other locations have solid walls with windows or window openings on one side with columns on the other. 
 
The pattern changes in order to focus attention to various spaces and elements and to create interest and variety in the special procession. At Heng Nan Shu Yuan, while following the Tai Hu Great Learning Center model, we have eliminated the spaces between the 3 buildings and linked them with a towering Loggia with western classical proportions and a simplified classical style.
 
II. Main building’s main space introduction: 
 
1. Lobby area - including reception area, tea bar, meeting room, classroom and other functional areas
(1) The lobby is high 3-storey space detailed in an overall design of integrated Chinese and Western style (Eur-Asian sytle if you prefer). It features a towering arcade continuing the design style of the Loggia, allowing for a smooth transition between the interior and exterior spaces. While continuing the overall design theme of the Loggia, the architect makes elaborate treatment for walls, flooring pattern, ceiling wrought iron and other details, which articulate and embellish the lobby; reinforcing its position as the most important space on the ground floor of the campus. 
 
(2) Tea bar design is integrated into the entire space of the lobby, and the walls reflect the Loggia’s Heng Nan Shu Yuan tile and stainless steel design theme, a floating ceiling plane, modulates and distinguishes the various spaces; spotlights are arranged at the ceiling above the seats, to avoid excessive light exposure, with a relaxed environment being created overall;
 
(3) The meeting room and classrooms are functionally-based, with simple design and enjoying bright natural light from the high windows at the first floor;
 
(4) Corridors at the public area on the second floor are completely open design, and stand on the second floor, the whole lobby space can be seen, and Shimen arch is used to join up storey 1 and storey 2 in the whole, and wrought iron handrails continue the design theme of the main staircase.
 
(5) The main staircase of the Main Building is inspired by traditional western architectural staircases (principally French) where the staircase is wide and gentle in its pitch allowing for ease of climbing. This encourages people to actually use the stairs instead of the elevators which is better for health and the environment (as less usage of the elevators saves electricity). The center of the stair is open and allows for a bright and airy environment as well as visually connecting all the major floors of the building. 
 
2. The 6th floor is dedicated as Teacher Nan’s work and residential areas, with the style continuing the Chinese / Western interior design themes of Suzhou Taihu Great Learning Center., Deep rich walnut wood panels and doors bring out generous and stable atmosphere of the entire space, creating a quiet and comfortable working atmosphere. 
 
(1) The reception area on the 6th floor recalls the domed ceiling of the Meditation Halls in both TGLC and the 2nd floor of CIMIC’s East Wing. 
 
(2) Beyond the Reception is the main library and a very large Conference Room. The library features tables and chairs and areas to read and study within the space. 
 
(3) On either side of the floor the residential areas and Teacher Nan’s private reception rooms and personal study are located on the eastern side of the floor, with offices located on the western side. 
 
III. West Wing main space introduction: 
 
1.The staff restaurant on the first floor is designed in a contemporary modern style. Thick walnut towering door arches are repeated to transform alternate grid columns into a continuous wall with distinct openings subtlety recalling the wailing at Miao Gang, and creating separate dining areas, creating a comfortable and pleasant dining environment. Special water-wave and stylized dinner plate like Heng Nan Shu Yuan tiles are used to graphically distinguish key areas.
 
2.The second floor is composed of hotel-like guestroom suites, and its design’s premise is comfortable and fully functional, and deep brown walnut and the same color type light-color tiles create warm and comfortable restful environment. The use of suite wall wood finishes enhances the sense of spatial quality, at the same time of expressing design sense.
 
3.The third floor is reserved as residential and guest room space. It's inner design is different from other design mainly is based on modern classic style. Most of room remains high space allowing for open and bright arch connecting guest room and garden enhance the lyric sense of the two space and interaction of space. The designer not only grasp the integrate design of the space but also study and design many details of each different function area, which reflect the status of large in small.
 
Ⅳ. The East Wing’s major spaces introduction: 
 
1.The design style of the multi-purpose hall on the first floor follows a similar design lineage as the multi-purpose hall of Suzhou Taihu Great Learning Center, which also integrates with the overall environment of the Loggia.The interior main color scheme is deep walnut combined with black and white ceramic tile floor. For multi-purpose hall, to achieve good sound transmission effect, the architect specifically designs the ceiling into handkerchief type arc shape.
 
2.The Grand Stair leading to meditation hall on the second floor is also a top design priority. Wide, with a gentle pitch the stair is classically symmetrical with high windows looking out to the garden and river in front of the Campus and topped by a skylight allowing abundant natural light. The Staircase side railings use special stone-like (Malachi) paint finishes along with bronze handrails, to create a quiet and 
 
3.Design of meditation hall on the second and third floors is quite similar to the meditation hall in Suzhou Taihu Great Learning Center, with extensive use of rich walnut. Rostrum areas connect the two storeys, for overall arched shape, which is in concert with outside ambulatory arches, playing the role of sight center in the whole space. Oval ceiling shape and top imitation skylight design intend to create a sacred and peaceful atmosphere, and also enhance the three-dimensional sense of the meditation hall. Inspiration comes from ancient and classical buildings such as the Pantheon in Rome, various Renaissance Churches and Thomas Jefferson’s library at the University of Virginia. In addition to the western architectural inspiration, traditional Chinese concepts of the heavens and the earth are reflected in the oval dome and the rectangular form of the floor. The hall is equipped with sophisticated lighting and sound equipment for both presentation and sound and video recording functions. The corridor surrounding the Mediation Hall is designed for use in various Meditation functions such as walking meditation function similar to the hall at Tai Hu.
 
Ⅴ. Loggia
 
The Loggia is the main corridor connecting the main building, the East and West Wings and the Porte Cochere and defines the central quadrangle courtyard. 
 
It is modeled in terms of the size and proportion of the garden space and proportion of the arches after an extremely important space and renaissance building located in Florence, Italy Filippo Brunelleschi’s Hospital of the Innocents (Ospedale degli Innocenti) begun in 1419. 
 
In Florence repetitive tall arches form a covered walkway on 3 sides while defining a major central square. In the whole design, the tall towering space, utilizes classically proportioned arches as well as European-style ceiling vaults let the entire ambulatory space produce continuous visual effect, while specially designed floor patterns reinforce the classical feeling through the entire space. 
 

重要活动

南怀瑾先生诞辰一百周年纪念会
温州乐清专题讲座
“佛法、科学与健康”的专题讲座
南怀瑾先生诞辰一百周年纪念会
《百年南师》
“南怀瑾先生诞辰一百周年纪念会”花絮
“南师墨宝馆”开馆仪式
施艾珠:在南怀瑾先生家属捐赠家书墨宝仪式上的讲话
李慈雄:从历史长流看南怀瑾先生的立德立功立言
叶小文:向南怀瑾先生请益安身立命之说